خورشيد كوچكتر است

خورشيد كوچكتر است!

بر پايه‌ى بررسي‌هاى تازه‌اى ادعا شده كه خورشيد كوچك‌تر از آن چيزى است كه تصور مي‌شود. اگر اين گونه باشد، آن‌گاه ويژگي‌هاى ديگر خورشيد مانند دماى درونى و چگالى آن نيز اندكى با محاسبات پيشين تفاوت خواهد داشت.

خورشيد

 آگاهى از درون خورشيد مهم است زيرا مي‌تواند به دانشمندان كمك كند درباره‌ى آب و هواى فضا پيش‌بيني‌هايى انجام دهند و به پرسش‌هايى درباره‌ى سامانه‌ى خورشيدى(منظومه‌ى شمسى) پاسخ دهند.

خورشيد سطح جامد ندارد. هر چه از مركز آن دورتر مي‌شويم، اتمسفر آن نازك‌تر و شفاف‌تر مي‌شود. در عوض، "سطح" خورشيد را عمقى در اتمسفر خورشيد تعريف مي‌كنند كه براى نور كدر و مات مي‌شود. دانشمندان اين عمق را با مشاهده‌ى خورشيد با تلسكوپ و اندازه‌گيرى فاصله‌ى بين مركز صفحه‌ى خورشيدى و "لبه"ى آن، يعنى جايى كه روشنى آن ناگهان كاهش مي‌يابد، محاسبه مي‌كننند. از اين محاسبه عدد 695990 كيلومتر يا نزديك 109 برابر شعاع زمين به دست مي‌آيد.

 

روش ديگرى براى محاسبه‌ى اندازه‌ى خورشيد استفاده از امواج گرانشى سطحى است كه به مانند امواج آب در اقيانوس بر سطح خورشيد موج مي‌زنند. اين امواج فقط بر سطح مات خورشيد پديدار مي‌شوند و از مشاهده‌ى آن‌ها مي‌توان براى اندازه‌گيرى شعاع خورشيد بهره گرفت، زيرا طول موج آن‌ها به فاصله‌ى آن‌ها از مركز خورشيد، آن هم به گونه‌اى پيش‌بيني‌پذير، بستگى دارد.

خورشيد

از سال‌ها پيش ذهن دانشمندان به اين موضوع مشغول بود كه چرا اندازه‌گيرى شعاع خورشيد با اين دو روش به پاسخ‌هاى متفاوتى مي‌انجامد. با روش طول موج شعاعى نزديك 695700 كيلومتر به دست مى آيد كه حدود 300 كيلومتر از نتيجه‌ى روش افت نور كمتر است.

 

گرچه اين اختلاف فقط 04/0 درصد است، اما هنگامى كه دانشمندان مي‌خواهند شناخت بهترى از درون خورشيد به دست آورند، عدد بزرگى به شمار مي‌آيد. اكنون مارگيت هابريتر و همكارانش در مركز جهانى پرتوشناسى در سوييس نشان داده‌اند كه عدد كوچكتر به واقعيت نزديك‌تر است.

 

آن‌ها نقطه‌ى دقيق افت نور را با كمك نرم‌افزارى كه پراكنش نور را در اتمسفر خورشيد شبيه‌سازى مي‌كند، محاسبه كردند. نتايج به دست آمده حاكى از آن بود كه بين جايى كه اتمسفر خورشيد مات مي‌شود و نقطه‌اى كه بيننده، افت نور را مشاهده مي‌كند، اندكى تفاوت وجود دارد.

 

افت نور در 333 كيلومتر بالاتر از موقعيت سطح مات در اتمسفر خورشيد رخ مي‌دهد، يعنى جايى كه امواج گرانشى سطحى رخ مي‌دهند. بنابراين، پزوهشگران معتقدند كه بايد در مدل‌هاى نظرى از خورشيد كه بر پايه‌ى شعاع بزرگ‌تر پيشنهاد شده است، بازنگرى انجام شود.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.